CMS-suunnitteluopas – Osa 3: Navigaatiorakenne

Verkkopalvelun navigaation suunnittelu on yksi tärkeimmistä ja haasteellisimmista osista koko projektissa. Navigaatiojärjestelmä ei pelkästään tee sivustolla liikkumista helpoksi, vaan sen on myös pystyttävä laajentumaan ja kasvamaan yhdessä muun sivuston kanssa – ja tietysti supistumaan pienemmissä näytöissä. Jos palvelussa on käytössä alasivuja, tämän järjestelmän pitää pystyä mukautumaan yli sivurakenteen, jonka pohjalta navigaatio oli alunperin luotu. Luomasi…

Read More

CMS-suunnitteluopas – Osa 4: Ilmeen tekninen toteutus

Verkkopalvelun ilmeen voi suunnitella useassa eri ohjelmassa. Osa suunnittelijoista suosii vektoripohjaisia ohjelmia, kuten Illustratoria tai InDesignia, osa käyttää kuvankäsittelyohjelmia, kuten Photoshop. Kaikista näistä voi tuottaa nettikelpoisia kuvia ja muita elementtejä, mutta usein vektoriohjelmissa lopullinen ilme tai osia siitä siirretään vasta kuvankäsittelyohjelman kautta verkkoon. Syynä tähän on kuvankäsittelyohjelmien parempi kyky näyttää suunnitellun verkkopalvelun ilme sellaisena kuin…

Read More

CMS-suunnitteluopas – Osa 5: Kuvat

Vaikka osa uusimmista Internet-selaimista osaakin näyttää CMYK-pohjaisia kuvia, verkkopalveluissa kuvien väriavaruus on aina muutettava RGB:ksi – ja mieluiten sRGB:ksi, joka on ylivoimaisesti käytetyin väriprofiili. Poikkeuksen tästä luovat vain kuvapankit, joissa kuvat voivat olla raakamuodossa printtikelpoisia ja järjestelmä luo niistä automaattisesti RGB-muotoisen näyttökuvan tarvittaessa. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esittelen vinkkejä kuinka voit suunnitella nettisivuston…

Read More

CMS-suunnitteluopas – Osa 6: Typografia

Aikaisemmin verkkopalveluihin ei ollut saatavilla kovin montaa kirjainleikkausta ja valinta pitikin tehdä niiden fonttien välillä, jotka oli asennettu sivuilla vierailijoiden koneille. Nykyään on mahdollista liittää nettisivuille lähes mikä tahansa fontti. Tällöin käytetään fontteja, jotka ovat saatavilla netissä houstattuna eli ne sijaitsevat pysyvästi toisella palvelimella ja niitä vain referoidaan omalla sivustolla. Yksi hyvä esimerkki tästä on…

Read More

CMS-suunnitteluopas – Osa 7: Responsiivisuus

Modernit verkkosivustot suunnitellaan mukautumaan erilaisiin näyttöihin, joka lisää hieman suunnittelijan työtä. Aiemmin sivustot toteutettiin johonkin tietyyn leveyteen, esimerkiksi 1024 pikseliin, joka oli jokin aika sitten keskiarvo olemassa olevan monitorikannan leveydestä. Tälläiset sivustotkin toimivat tableteissa ja kännyköissä, mutta niitä pitää jatkuvasti skaalata ja vieritellä eri suuntaan näytöllä. Tämä artikkeli on osa sarjaa, jossa esittelen vinkkejä kuinka…

Read More